Sfaturi despre acnee (partea 1)

Sunt conștientă că acneea este un subiect inepuizabil și că nici doctorii nu știu exact toate cauzele și posibilele tratamente, dar întotdeauna e loc de mai multă atenție când e vorba de îngrijirea tenului nostru. Tot ce am ales să vă spun se trage din experiența proprie și sunt sfaturi în care cred și eu.

Vizualizați și videoclipul deoarece prezint tipurile de acnee și cum pot fi recunoscute, lucru extrem de important când e vorba despre tactica abordată. 

Voi începe printr-un top 3 sfaturi care mie mi se par vitale:

  1. Vizitează un medic - deși personal am început să îmi pierd încrederea în medici (din cauza experiențelor mai puțin plăcute), sfatul numărul unu rămâne acesta. Cum descoperi că tenul nu arată așa cum ar trebui, vizitează un medic dermatolog care să te poată diagnostica corect. Poate ai noroc și nici nu e vorba de acnee.
  2. Analize, analize, analize - după numeroase experiențe negative cu antibiotice și anticoncepționale luate fără analize, am realizat cât de importante sunt acestea. Refuză să te îndopi cu pastile fără a ști clar care este cauza și, mai ales, care este starea ta la momentul respectiv. Pe lângă analizele de bază, fă un drum și la endocrinolog pentru analizele hormonale și la un institut microbiologic (cum este Cantacuzino) pentru o extracție.
  3. Ai răbdare - dacă te aștepți să vezi rezultate semnificative în 3 luni, vei fi profund dezamăgită. Trebuie să înțelegi că tratamentul anti-acneic se desfășoară de obicei pe termen lung și trebuie respectat, așa că înarmează-te cu răbdare.

Sfaturi generale:

  • nu îți stoarce singură coșurile, poți rămâne cu semne urâte (am pățit asta) și, mai rău decât atât, poți extinde infecția. Cel mai bine vizitează un medic sau un salon care se ocupă în mod corect de extracții.
  • nu uita să te hidratezi, atât din exterior cu o cremă blândă, potrivită tipului tău de ten, cât și din interior.
  • nu mai folosi produse recomandate de vecina/prietena prietenei verișoarei/ doamna de la coadă. Poate ele chiar au ajutat persoana respectivă, dar nu poți ști ce tip de ten și mai ales ce tip de acnee avea, de ce să riști?
  • folosește SPF, lucru care se aplică indiferent de tipul tenului. Soarele îmbătrânește pielea, iar majoritatea cremelor tratament o sensibilizează și poți rămâne cu pete.
  • nu doar pentru acnee, ci pentru un stil de viață mai bun, adoptă o dietă sănătoasă: mai multe legume și fructe, fără prea multe prăjeli, fără fast-food, fără dulciuri în exces, you know the drill.
  • spală față de pernă mai des decât restul lenjeriei (sau acoper-o cu un prosop pe care să îl schimbi la două zile, cum explic și în videoclip), iar la baie păstrează un prosop curat DOAR pentru ten sau, și mai bine, sterge-te cu șervețele curate de fiecare dată.
  • Nu îți mai atinge fața, dezinfectează telefonul mereu și în principiu ferește-te de orice ți-ar putea aduce infecții.

Alte posibile variante:

- Roacutan: un tratament extrem de cunoscut și de controversat. Eu personal l-am evitat până acum și voi continua să fac asta, rămâne doar ca o ultimă soluție.
- Încearcă o curățare facială în profunzime. La Nomasvello există acest tip de tratament care promite multe, eu personal nu l-am încercat, dar este o variantă.
- Tratament cosmetic: o nouă tactică pe care am început-o de curând este să merg regulat la extracție și tratament cosmetic (mai multe cuvinte în curând despre asta, vreau să filmez rezultatele) care sper să dea un boost cremelor pe care le folosesc acum. Faptul că sunt scoase din rădăcină coșurile și că tenul este tratat corespunzător și într-un mod profesionist mă face să cred că voi vedea rezultate.
- Renunță pentru o perioadă la cremele sau machiajele noi achiziționate, poate chiar ele îți creează probleme.

Sper din suflet să ajute pe cineva sfaturile mele și mă pregătesc de pe acum la un update privind starea mea. O zi frumoasă!

2 pretty comments

  1. Stefana nu pot sa nu te avertizez despre experienta mea personala, pentru ca am trecut prin toate fazele si toate tratamentele posibile cu acneea in afara de Roaccutane pe care si eu l-am evitat caci nu era compatibil cu alte probleme medicale pe care le am.
    Mie personal extractiile mi-au facut foarte mult rau chiar si cele facute la dermatologi care se presupune ca stiu ce fac. Mereu dupa extractii era o perioada mai ok, dupa care eruptiile se intorceau asa "with a vengeance" si imi ramaneau si o gramada de cicatrici. Nu zic ca asa e pentru toata lumea, dar asta a fost experienta mea.
    Ai incercat peelinguri chimice puternice, laser, Dermapen? Au mai aparut acum tot felul de nebunii care pe mine m-au ajutat si pe care le poti incerca. Si daca ai probleme cu stomacul sau alte procese inflamatoare in organism, trateaza-le mai intai pe alea, pe mine asta cred ca m-a ajutat cel mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am incercat solutiile mentionate de tine, acum am inceput seria tratamentului cosmetic cu extractie dupa ce am vazut niste fotografii before - after la acel salon care m-au convins. Sper sa nu observ reactiile descrise de tine, chiar imi pun sperantele in asta :)) of, grea viata cu acnee. Mai am niste probleme inflamatoare in organism (mai precis in zona ovarelor o data pe luna), dar niciun medic nu a stiut sa zica despre ce e vorba. Din fericire, s-au ameliorat in timp, dar tot reprezinta o problema.

      Multumesc mult de sfaturi!

      Ștergere