Știu, este foarte generalist subiectul meu de azi, dar aveam nevoie de ceva să mă mai detașez de numărul morbid ce se tot schimbă la TV și în media. Am luat o pauză destul de lungă, dar nu cred că era momentul potrivit să scriu despre farduri și haine în condițiile actuale. Încă nu cred că este, dar trebuie să revin ușor-ușor și sper să fiți de acord cu mine.
După 4 ani de liceu și 5 ani de facultate, am ajuns să știu cam ce trebuie făcut pentru a trece un examen. Sunt departe de a fi studentul perfect (nu învăț mereu la timp, pierd nopțile în sesiune și sunt cam dezorganizată), dar am adunat câteva sfaturi pentru voi care cred că se aplică indiferent de forma de învățământ.
După 4 ani de liceu și 5 ani de facultate, am ajuns să știu cam ce trebuie făcut pentru a trece un examen. Sunt departe de a fi studentul perfect (nu învăț mereu la timp, pierd nopțile în sesiune și sunt cam dezorganizată), dar am adunat câteva sfaturi pentru voi care cred că se aplică indiferent de forma de învățământ.
1. Oferă-ți ceva timp pentru relaxare
Știu că sună a ceva ce ar zice Regina Procrastinării (și pe bună dreptate), dar credeți-mă, faptul că mai luați o pauză din când în când ajută foarte mult. Poți citi două capitole dintr-o carte, poți vedea un serial sau chiar să tragi un pui de somn. Power naps are helpful! Ar mai fi și varianta unei plimbări scurte, dacă îți permite locul sau puțin timp de răsfăț cu motanul (eu asta aleg mereu).
2. Nu uita de un mic dejun sănătos și cafea sau ceai negru să îți dea energie
Până să vin la facultate, nu mă atingeam de cafea, însă din primul an am devenit cele mai bune prietene. Dintre toate persoanele pe care le cunosc, foarte puține rezistă în momente de stres sau extrem de solicitante fără cafea, așa că trebuie să o includ pe listă. Preferata mea este cafeaua la ibric, fără zahăr, eventual cu puțin lapte, să simt că mă trezește. Dacă nu vă place cafeaua, o puteți înlocui cu ceai negru care este la fel de eficient.
Micul dejun este iarăși un element extrem de important care nu trebuie trecut cu vederea, din punctul meu de vedere. Ziua întreagă este influențată de ce mânănci de dimineață, așa că asigură-te că te hrănești corespunzător.
3. Studiul în sine
Aici depinde foarte mult de stilul fiecăruia de a învăța. Cele mai bune sfaturi pe care le pot da sunt să fii atent în timpul orelor, să fii organizat tot anul, să ai toate cursurile în ordine și să treci prin ele măcar o dată până să ajungi să înveți pentru examen. Așa știi sigur că se vor sedimenta mai bine informațiile în creier. Uneltele mele preferate sunt caietele A4 unde îmi notez de mână TOATE ideile principale (le rețin mult mai ușor când le scriu), markerele pentru a scoate în evidență anumite concepte și laptopul pentru research.
4. Alege-ți ținuta și machiajul cu grijă
Știu că sună al naibii de superficial, dar pentru mine fac o diferență enormă cele două. De multe ori, am fost la examene după ce am stat două ore să mă machiez și să mă îmbrac, iar încrederea pe care am căpătat-o datorită acestui lucru m-a ajutat considerabil. Dacă sunt pe fugă și ajung ciufulită, cu primele haine găsite în dulap și fără machiaj, am șanse mari să nu mă pot concentra cum trebuie.
Pentru câteva selecții de ținute potrivite pentru examene, vă recomand site-ul Yokko, unde găsiți câteva piese chiar frumoase.
5. O atitudine pozitivă
Din perspectiva mea, după studiul în sine, acesta este cel mai important pas. Dacă aveți o atitudine potrivită, puteți realiza multe! Învață să ai încredere în tine și nu uita, chiar dacă nu ai făcut bine de data asta, nu este un capăt de lume și notele nu te definesc ca persoană!
6 pretty comments
Eu am terminat-o demult cu examenele ca sunt baba, dar imi place patul tau la nebunie, de unde e headboarul acela misto ca vreau si eu?! Mersi
RăspundețiȘtergereE facut pe comanda :D nu am gasit nicaieri fix cum voiam.
ȘtergereNu e machiajul sau tinuta un aspect important al unui examen, dar cu siguranta nu o sa lipseasca niciodata. :D
RăspundețiȘtergereMi-am dat seama ca atunci cand acord mai mult timp si relaxarii si invat atat cat pot, nu neaparat cat trebuie, rezultatele sunt mai bune si mai putin stresante. Cu cat am asimilat informatia mai greu, fortat, cu atat am avut de pierdut mai mult.
Da, si eu am observat asta :) ai dreptate!
ȘtergereFoarte de acord cu punctul 4 :D Ma simt mai bine ca nu gandesc doar eu asta!
RăspundețiȘtergereAlso, nu credeam ca o sa zic asta vreodata, dar...m-ai facut sa imi fie dor de facultate :))
:)) Si mie cred ca o sa-mi fie dor cand termin, desi acum ma plang.
Ștergere